.
Mateřská škola SluníčkoMýto

Beseda o veverkách

Rubrika: Naše aktivity, Upraveno: 2.11.2023, autor: MŠ Sluníčko

Poslední říjnový den navštívila naší MŠ paní Jitka Karlová, dobrovolnice v Záchranné stanici živočichů Plzeň DES OP (Dobrovolný ekologický spolek – ochrana ptactva).

Rozhovor zde: https://www.facebook.com/watch/?v=452460979560411


 

Povídání o veverkách bylo jak pro děti, tak pro nás dospělé velmi zajímavé. Veverka je jediné zvíře v lese, které potřebuje od nás zachránit, pokud vypadne z hnízda. Děti si osahaly šišky a oříšky, které vyjedla veverka, zjistily, že jsou u nás k vidění tři různá zbarvení veverky obecné, také jak mají rozdílný kožíšek dle ročního období.


 

Nadšeně sledovaly poutavé vyprávění s obrázky a ukázkami videí. Například video, kde veverka točila ocáskem musela paní pouštět pořád dokola. Viděly dále, jak jí veverka mrkev nebo jablíčko, visí hlavou dolů, zahrabává si oříšky. Zajímavá byla fotografie sépiové kosti, kterou veverky okusují v zimě jako zdroj vápníku a zároveň si o ni brousí zoubky. 


 

Na zahradě naší mateřské školy také máme veverky a moc by se nám pro ně líbilo krmítko, které děti viděly na videu. Věříme, že se najde šikovný tatínek či dědeček, který nám jej vyrobí:

http://www.veveratka.cz/stranka/5-jak-vyrobit-veveri-krmitko.html